Ki nem hallott még a kakaós csigáról? Gyerekkorunk kedvenc péksüteményünk volt. Az elkészítése sem bonyolult, hiszen egy egyszerű kelt tészta a recept alapja. De most találtunk egy receptet a Receptneked oldalán, ahol a kakaós csiga új technikával készül. Próbáld ki te is!
A tészta hozzávalói a liszt, só, tej, élesztő, tojás, cukor, vaníliás cukor és margarin, míg a töltelékhez, kakaópor, cukor és olaj szükséges. Ebben a receptben a kakaós csiga új technikával készül, melyben az új technika maga a vékony varrócérna, a cérnával a feltekercselt tészta alá kell nyúlunk, majd másfél ujjnyi széles szeleteket kell levágni belőle úgy, mintha a cérnával csomót kötnénk a tekercsre. Az így kapott csigák egyenletesek és egyformák lesznek. Ez a kakaós csiga új technikával igen mutatós és finom, hamar el is fog fogyni az asztalról. Próbáld ki te is, biztos sikere lesz családod, barátaid körében.
Utána jártunk, hogy honnan is ered a kakaós csiga. A történet szerint Pösch Mór gödi cukrászmester készített először kakaós csigát 33. születésnapja alkalmából, méghozzá pontosan 1908. január 10-én. Az édességet a barátainak szánta, de került belőle bőven a cukrászdájába is, ahol nagy sikert aratott. Eredeti nevén a kakaós csigát csokoládés tekergének hívták, évekkel később kapta csak a kakaós csiga nevet.
Az eredeti kakaós csiga kívül ropogós, és ahogy haladunk befele, egyre puhább lesz, ami után jön a katarktikus közepe, mely rettentően kakaós és puha. Az eredeti kakaós csiga hajtogatott élesztős, más néven blundel tésztából készül. Ez a tészta átmenet a kelt és a vajas tészták között, ahol kétféle lazítási módot alkalmazunk: egy biológiait az élesztővel, és egy mechanikait a hajtogatással. Ettől lesz egyszerre könnyű és tömör, foszlós, réteges csoda, amit kevés időráfordítással otthon is elkészíthetünk.