esd

Ne maradjon el az ESD védettség

2022-05-05

A termelési szektorban, bizonyos esetekben előtérbe kerülnek olyan jellegű kritériumok, amik más helyzetben kevésbé. Ez teljesen érthető, hiszen közel sem mindegy, hogy például egy adott csarnok raktározásra lesz alkalmazva, vagy ott speciális elektronikai eszközök összeszerelése történik.

Az ESD védettség az elektronikában meghatározó. Már biztosan mindenki tapasztalhatta azt a kellemetlen élményt, amikor a teste és egy másik felület között elektrosztatikus kisülés következik be egy szikra formájában. Ez megrázó élmény szó szerint, amit jobb elkerülni. Ilyenkor eltérő töltés jön létre a szervezet és a másik tárgy között, majd pedig a kiegyenlítődés egyetlen pillanat alatt valósul meg az ESD mentén.

Ez a folyamat máskor is végbemegy, de általában lassabb ütemben történik meg az elektronok vándorlása, ami nem vehető észre. Bármilyen meglepően hat, ez az egyszerű jelenség komoly problémákat jelenthet az elektronikai szektorban ugyanis az érzékeny alkatrészek tönkremenetelét idézheti elő, valamint épített hibákat hozhat létre.

Az ESD vagyis Electrostatic Discharge megelőzése tehát meghatározó jeleggel bír. Az elektrosztatikus kisűlés kicsiben pontosan olyan, mint a természetben lezajló villámlás. Ennél fogva a föld felé lehet hatékonyan elvezetni. Az ESD padlók ilyen módon kiemelt szerepet kapnak. A különféle anyagoknak másféle elvezető kapacitásuk van. A csiszolt beton ebből a szempontból kiemelkedő. Egy jól előállított, kezelt felület, akár több évtizeden keresztül megőrzi az ESD tulajdonságait, azért több érv szól mellette. Mérjük fel az erre vonatkozó részleteket az epo-trend.hu weboldalon.