itatópohár

Milyen itatópoharak közül lehet választani?

2021-08-02

A cumisüvegből történő etetés, itatás az egyik legegyszerűbb módja a kisbaba táplálásának. Azonban a itatópohárból ivásnak nagyon sok előnye van a cumisüveggel szemben. A babák egészen pici korban képesek ügyesen megtanulni itatópohárból inni, de hat hónapos kortól mindenképpen javasolt próbálkozni. Ma a piacon nagyon sokféle itatópohár közül lehet választani.

A leginkább használt itatópohár a szelepes itatópohár. Kezdetben érdemesebb szelepes itatópoharat választani a gyermeknek, mert nem folyik ki belőle a folyadék. Első pár alkalommal távolítsuk el belőle a szelepet, hogy a gyermek rájöjjön, pontosan mire való az itatópohár. A baba napról napra egyre ügyesebb lesz, ha sokat gyakorol, és szépen rájön arra is, mennyire kell megemelnie a poharat ahhoz, hogy gyorsabban vagy lassabban folyjon belőle a folyadék.

Ugyanis a szelepes itatópoharat ugyanúgy meg kell döntenie a babának az iváshoz, mint a poharat. Egy másik típusú itatópohár a merev és puha csőrű itatópohár. Ha a baba nagyon idegenkedik a kemény csőrű itatópohártól, átmenetileg próbálkozhatunk a puhább változattal is. Ha abból már szépen megtanult inni akkor, ismét próbálkozzunk a keményebb csőrű változattal.

A keményebb csőrű itatópoharat már nem tudja szívni a baba, így még közelebb kerül a pohárból ivás technikájához. Vannak már szívószállal ellátott itatópoharak is, azonban figyeljünk arra, hogy minél vékonyabb legyen a szívószál, mert abból sokkal könnyebben ki tudja szívni a baba a folyadékot. Valamint az sem elhanyagolható, hogy legyen könnyen tisztítható, és az is nagy előny, ha le lehet zárni a tetejét.