Az IBS tüneteinek oka

2016-10-20

Sokat hallani mostanában az irritábilis bélszindrómáról, de a legtöbben azonban nem tudják, hogy mit fed a fogalom. Az IBS ugyanis egy újonnan felfedezett betegség, ami a bélrendszert érinti.

Az irritábilis azt jelenti, hogy ideges vagy túlműködő. Ez bizonyos esetekben fedi is a valóságot, máskor viszont nem. Tudni kell, hogy a belek, ha emésztett táplálék kerül beléjük, egy bizonyos ritmusban összedolgoznak, így továbbítva a rendszerben az ételt. Ez egy bizonyos fajta összhangot jelent az összehúzódások és elernyedések tekintetében.

Ha ez az érzékeny egyensúly megbomlik és gyorsabban kezd dolgozni a bélrendszer, akkor a tápláléknak nem jut ideje felszívódni, emiatt hamarabb a vastagbélbe jut és onnan távozik. Ezzel távoznak a szervezetből a hasznos tápanyagok is. Ennek következtében az IBS beteg súlyveszteséget, nyákos hasmenést és hasi fájdalmakat tapasztalhat.

Az még nem teljesen tisztázott, hogy mi okozhatja ezt az állapotot, hiszen a bélrendszerben rengeteg hasznos baktérium van, amelyek segítik a bélmozgást.