peonza

A peonza eredete és használata!

2018-06-11

A peonza más néven tromposcometa, peonza vagy trompo egy giroszkóp jellegű mexikói játék, a japánok pörgettyűs játékával azonos és egyes feltevések szerint, japánból is származik. A peonza egy olyan pörgettyű, ami egy búgócsigához hasonlít. Használata nagyon egyszerű. Ha jól megnézi a peonzának ugyebár van egy tartója, amelyet egy nadrágra, zsebre, vagy éppen egy övre, tud helyezni, így bármikor és bárhová viheti magával és játszhat, gyakorolhat vele.

Először is le kell venni a pörgőtű védőjét, de csak óvatosan, mert igen masszívan van kialakítva, és így egy pici nehézséget okozhat. Miután ez megvan, ellenőrizze, hogy megvan a három hozzáillő kellék: zsinór, csillag, karika.

Ha teljes a készlet kezdheti az összeállítását.1. A zsinór egyik végéhez kösse hozzá a csillagot, majd a másik végéhez a karikát. 2. A karika pontosan illeszkedik a peonza tetejére, ezt helyezze rá, és függőlegesen a zsinórt szorosan húzza a tű felé majd a tű feletti kis mélyedésbe bevezetve a madzagot kezdje el egyenletesen feltekerni, de úgy, hogy szépen szorosan sorakozzanak egymás után, ezt addig tekerje, míg a madzag végéhez ér ahol már a csillag van. 3. A csillagot helyezze a két ujja közé, és a peonzát fordítsa a tű felével lefelé.

Ezek után nincs más hátra, mint eldobni a peonzát és játszhat, trükközhet vele. A peonzának több fajtája is vannak például: Mini car, Orion (ez inkább kezdőknek ajánlott), Franxas, Diamante, Cobra, Angler (ez világit is), King turbo, Tornado és még több típus. A játék használata öt éves kortól ajánlott gyerekeknek is, de csak szülői felügyelettel. Kívánunk kellemes időtöltést és jó szórakozást a játékhoz.