A napallergia elleni fájdalmas küzdelem

2017-04-25

Kevés olyan élőlény van a Földön, amelyik napfény nélkül sokáig életben maradna. Legfeljebb az óceánok fenekén, ahova nem hatol be a fény, él néhány ilyen teremtmény. Az élet kialakulásában és fennmaradásában nagy szerepet játszik, azonban a túlzott napsütés káros is lehet az egészségünkre, hiszen könnyedén megjelenhetnek a napallergia tünetei. Ezek a sugárzás által érintett területeken bukkannak fel és nagyon változatosak. Apró piros kiütések, csalánkiütések, hólyagok, nagy vörös foltok, erős bőrpír és a pattanások mind a napsugárzás káros jelei lehetnek.

A napallergia tünetei megjelenhetnek a napozást követő pár percben, de olyan is előfordulhat, hogy csak a következő nap folyamán jönnek elő. A gyógyulás időtartama is ennyire változó, hiszen a napallergia tünetei elmúlhatnak pár órán belül, de előfordul, hogy több napot, vagy akár több hetet is felölel ez a folyamat. Amennyiben gyógyszeres kezelés alatt állunk, legyünk körültekintőek, mert bizonyos gyógyszerek elősegítik, sőt, fokozzák a bőr leégését! Mindenképpen olvassuk el a gyógyszer használati utasítóját, mivel a gyártók erre is kitérnek!
Mint minden betegség esetében, a napallergia ellen is az elkerülés bizonyul a legjobb védekezésnek, de természetesen ez nem valósítható meg minden egyes esetben, mivel vannak olyan munkahelyek, ahol egész nap a tűző napon kell dolgozni. Így, aki fényérzékenységgel küzd, annak ott kellene hagynia a munkahelyét. A napallergia ellen otthon, házilag is felvehetjük a harcot, azonban ez csak abban az esetben ajánlott, amikor csak enyhe tünetek jelentkeznek a testünkön.

A napozás további elkerülése, bizonyos gyógynövény kivonatú krémek, naptejek alkalmazása, amelyek magas faktorszámmal rendelkeznek és egy kis tejföl is hasznosnak bizonyulhat. Amennyiben a tünetek erőteljesebben jelentkeznek, akkor az otthoni kezelés egyáltalán nem ajánlott a napallergia ellen. Ebben az esetben mindenképpen forduljunk szakemberhez, mert megtörténhet, hogy gyógyszeres kezelésre van szükségünk, ahhoz, hogy állapotunk ne súlyosbodjon!