diófa ültetése

A diófa ültetése a téli hónapokban javasolt

2017-10-11

Ahhoz, hogy egészséges csemetéi legyenek, minden apró részletre nagy hangsúlyt kell fektetnie. A diófa ültetése általában a vegetációs, nyugalmi időszakban zajlik. Ehhez meg kell várni, hogy a talaj jól felszáradjon.

A korai telepítés miatt, a növény a tél folyamán megpihen, a tavaszi hónapokban pedig fejlődésnek indul. Az oltás helyét szabadon kell hagyni, nem szabad a föld alá helyezni, mivel akkor a elhal a növény. Emellett még a csemete minőségére is oda kell figyelni.

Ha teheti, olyan faiskolából válassza ki, amelyik garanciát vállal a fajtaazonosságra, valamint az adott növény egészségügyi állapotára és a vírusoktól való mentességre is! A diófa ültetése után körülbelül egy évvel, tavasszal 60-80 centiméter magasságban vissza kell vágni az oltványokat. Ezután a metszés helyén lévő sebet be kell kenni fasebkenőccsel. A visszavágás nagyon fontos, mert a magasabb növény e nélkül nem biztos, hogy elfogja bírni az összes rügy kihajtását. A seb bekenése pedig akadályozni fogja, hogy a lepkék berakják petéiket.